интересно

Начало | интересно | Какво му е кондензирано на кондензираното мляко и това мляко ли е въобще

Какво му е кондензирано на кондензираното мляко и това мляко ли е въобще

Аз детето | 2018-01-16

Какво му е кондензирано на кондензираното мляко и това мляко ли е въобще

Обичате ли мляко? Надяваме се, че отговаряте с едно огромно „дааааа“, защото сме убедени, че родителите ви често ви повтарят, че трябва да пиете повече мляко. То съдържа калций и други хранителни вещества, които са много необходими на тялото ви, за да расте и за да имате здрави кости. Освен това много вкусни неща всъщност съдържат мляко: кексовете и мъфините, палачинките, шоколадът, сладоледът и много от останалите храни, които обичате. Знайте, ако нещо е сладко и вкусно то по всяка вероятност е приготвено с малко мляко. Кой пък би забравил вкуса на топлото мляко с какао, то е просто невероятно. Днес обаче няма да продължаваме да ви обясняваме колко хубаво е, защото вие си знаете.

Днес ще говорим за един по-специален вид мляко, наречен кондензирано. Опитвали ли сте някога такова? Вероятността е доста голяма, дори и без да сте го знаели досега, защото с негова помощ се приготвят най-различни вкуснотии. Всъщност много малко хора пият кондензирано мляко така, както прясно, но пък то е основната съставка в много от храните, най-вече сладкишите. Тези от вас, които обичат да похапват сигурно вече се чудят защо не отидат до хладилника да видят какво има. Не се притеснявайте, и ние също се чудехме, но после бъдещият учен, който се крие в нас надделя и започнахме да се чудим какво въобще е това кондензирано мляко. Как и защо се прави? Сега вече си знаете, че дойде и моментът да разберем.

Кондензираното мляко – понякога наричано и сухо (дехидратирано) мляко си е обикновено прясно мляко. Единствената разлика е, че около 60% от водата се отстранява от него. След като водата бъде отстранена, течността, която остава, се охлажда, стерилизира се при висока температура (около 115 ° C) и след това се консервира. Често се добавя и витамин D, за да се повиши хранителната стойност на този специфичен продукт. Процесът на нагряване придава на това мляко по-тъмен цвят и леко по-сладък карамелен вкус. Кондензираното мляко също има по-висока концентрация на хранителни вещества и енергия. Това означава, че една чаша от него има повече хранителни вещества и осигурява повече енергия от една чаша прясно мляко. Освен това не е нужно то да се съхранява в хладилник, защото е консервирано.

Кондензираното мляко се цени и заради това, че може да бъде пренасяно на дълги разстояния в области, в които не може да се произвежда прясно мляко. То има срок на годност над една година, ако не съдържа добавена мазнина и захар. Точно това го прави наистина ценен източник на храна по време на големи войни или природни бедствия.

Днес обаче такова мляко се използва най-често като съставка за различни рецепти, особено десерти, защото им добавя приятен, богат и сладък вкус. Някои хора го използват и като подсладител за кафето си. Или както казва Мечо Пух: „Пух много обичаше да похапва нещо към 11 часа сутрин и много се зарадва, като видя, че Зайо започна да нарежда паници и чаши. А когато Зайо го попита: „Мед или кондензирано мляко с хляб?“, Пух толкова се развълнува, че извика: „И двете!“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град