любопитно

Начало | любопитно | Невероятни факти за сънищата, които ще ви изумят

Невероятни факти за сънищата, които ще ви изумят

Аз детето | 2016-06-02

Невероятни факти за сънищата, които ще ви изумят

Сънуването е едно от най-загадъчните и интересни преживявания в живота ни. По времето на Римската империя някои сънища дори са били представяни в Сената за анализ и тълкуване. Те били смятани за съобщения от боговете.
Днес вече знаем, че една трета от живота ни преминава в спане. Това са сумарно около 2100 дни. Пет минути след края на съня човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути забравя 90%. Проучвания в областта са установили, че мозъчните вълни са по-активни по време насън, отколкото в реалността. Сън е състояние, присъщо за всички бозайници. За сънища обикновено се смятат серията от образи, чувства, звуци и цветове, които се появяват по време, когато организмът е заспал. Сънят се характеризира със забавяне на някои дейности на тялото — намаляват моторните функции, отслабва реакцията към външни стимули. При хората, а и при всички бозайници като цяло, периодичното сънуване, както и спането са жизненонеобходими за оцеляването и доброто състояние на организма. Обикновено сънуването и спането са несъзнателен процес, въпреки че често съществува възможност за бързо събуждане. Това са само няколко от най-интересните факти за същината на съня. Ако ви харесват, имаме и още за вас, затова четете надолу.

1. Най-честата емоция, която изпитваме в сънищата си е тревожност. Отрицателните емоции са по-чести, отколкото положителните.

2. Не всички сънуват цветно.
12 процента от хората по света сънуват само в черно и бяло. Изследвания проведени между 1915 и 1950 година твърдят, че по-голямата част от сънищата ни са черно-бели. Тези резултати започват бавно да се променят през 1960 година. Днес само 4,4 процента от сънищата на хората до 25-годишна възраст са в черно и бяло. Последните изследвания сочат, че тези промени са в резултат на появата на цветните телевизори и цветното кино.

3. Сънищата са символични.
Ако сънувате някакъв конкретен обект, често сънят всъщност не е съвсем свързан с него. Сънищата често „говорят“ с дълбоко символичен език.

4. Животните също сънуват.
Проведени са редица изследвания на много различни животни и всички те имат едни и същи мозъчни вълни по време на сън, които са същите като при хората. Ако имате куче сигурно сте виждали, че понякога когато спи издава тихи звуци и мърда лапите си така все едно преследва или бяга от нещо в съня си. Това означава, че то наистина сънува нещо.

5. Забравяме почти 90 процента от сънищата си.
В рамките на 5 минути от събуждането половината от вашия сън е забравен. В рамките на 10 минути, вече е забравен на 90%.

6. Можете да имате от 4 до 7 различни сънища само за една нощ.

7. Можем да сънуваме само лица, които вече сме виждали.
Нашият ум не измисля лица – в сънищата си виждаме реални лица на реални хора, които сме виждали по време на нашия живот, но може да не ги помним. Всички сме виждали стотици хиляди лица през живота си, така че ние имаме една безкрайна доставка на герои, които мозъкът ни може да използва по време на нашите сънища.

8. Мъжете и жените сънуват по различен начин.
Мъжете са склонни да сънуват повече за други мъже. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, сънят на жената съдържа почти равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си, отколкото жените.

9. По време на сън тялото се парализира.
REM сън (абревиатура от английски, която означава „бързо движение на очите“) е нормален етап на съня и се характеризира с бързи движения на очите. При възрастните хора това обикновено заема 20-25% от общия сън, около 90-120 минути на нощ.
По време на сън тялото е парализирано от механизъм в мозъка с цел предотвратяване на движенията, които се появяват в съня. Въпреки това е възможно този механизъм да се задейства преди, по време или след нормален сън, докато мозъкът се събужда.

10. Незрящите хора също сънуват.
Хората, които са загубили зрението си след раждането си, като деца например, могат да виждат образи в сънищата си. Хората, които са родени слепи не виждат никакви образи, но имат сънища еднакво живи включващи другите сетива на звук, мирис, допир и емоция.

11. Всички хора сънуват.
Всеки човек сънува (освен в случаите на изключително психологическо разстройство). Ако мислите, че не сънувате – недейте, вие също сънувате, но просто не помните сънищата си.

12. Някои учени смятат, че ние сънуваме, за да оправим някои преживявания в дългосрочната си памет, затова ние сънуваме неща, които си струва да бъдат запомнени. Други смятат, че ние сънуваме неща, които си струва да забравим, за да премахнем припокриването на спомени, които иначе биха „запушили“ нашия мозък.

13. Кошмарите са нещо обичайно за децата, обикновено започват около 3-годишната им възраст и продължават да се появяват до 7-та или 8-та година.

14. Слухът е единственото сетиво, което остава будно да бди за сигурността ни по време на сън.

15. Сънят се дели на няколко вида, като основните 2 са „бавен сън“ (появил се е преди около 180 милиона години), представляващ пълно изключване, при което даже и очите не се движат и „REM-сън“ (появил се е преди около 50 милиона години), когато мозъкът е в напълно активно състояние. Съвременният „смесен сън“ се е появил преди около 10 000 години (през неолита).

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град