интересно

Начало | интересно | Само за смелчаци: най-стръмният влак в света беше открит в Швейцария

Само за смелчаци: най-стръмният влак в света беше открит в Швейцария

Аз детето | 2018-01-10

Само за смелчаци: най-стръмният влак в света беше открит в Швейцария

Страхувате ли се от нещо? И не ни лъжете! Всеки се страхува и в това чувство няма нищо лошо, нито пък е нещо с което не трябва да се гордеете, защото „Куражът е подарък, който идва от страха. Колкото повече се страхуваш, толкова повече кураж добиваш.“ Така например много хора се страхуват от тъмното, от тесни пространства и от височини. Тези страхове са на едни от челните места в списъка и се оказва, че повече от половината хора на планетата се страхуват точно от тези неща. Но знаете ли кое също е на челно място? Никога не бихте повярвали, ако ви кажем. Всъщност дори и ние не повярвахме и трябваше много внимателно да проучим въпроса и се оказа вярно. Увеселителните влакчета са начело в този списък. Как пък може хем да са увеселителни, хем и страшни се чудихме и накрая се сетихме защо е така. Сетихме се за първия път, когато се качихме на подобно влакче. Отстрани изглеждаше така лесно, но в момента в който тръгна и се засили сърцето ни започна да бие силно и ни се искаше да закрещим. Беше бързо, спускаше се стремглаво надолу и беше така плашещо и весело едновременно. Дори сега като си спомним това спускане все още пулсът ни се ускорява. Оказва се обаче, че нищо не сме видели и че това „наше“ влакче е като малка детска играчка.

Влакът в действителност не е просто за забавление, а за превоз по изключително стръмен наклон. Движи се от швейцарското градче Швиц до лишеното от автомобили алпийско селце Стоос. Той е специално проектиран и се състои от цилиндрични вагони, които дават възможност на пътниците да стоят прави, докато се возят. Във вагоните подовете се наклоняват така, че да се приспособяват към планинския път, докато въжената линия се изкачва 110 метра, от които на 100 метра е най-стръмната точка от пътуването. Въпреки максималния наклон от 110%, необичайният дизайн на влака запазва изправеното положение на пътниците по време на четири-минутното пътуване с четирите цилиндрични вагони, които се завъртат, докато се изкачват. В планините на Швейцария, където децата редовно използват лифтове, за да ходят на училище, линията ще свързва няколко местни общности и ще бъде и нова туристическа атракция.

Щосбанът е най-стръмната класически въжена линия в света, което означава система, чрез която два влака, всеки свързан с кабел, пътуват в противоположни посоки по едно и също време, преминаващи половината път надолу. Влаковете взаимно се уравновесяват, което означава, че е необходима малко сила, за да ги задвижи. Едно влакче в Сините планини, Австралия, има по-стръмен наклон (122%) и се твърди, че е най-стръмната пътническа жп линия в света, но не работи като класическа въжена линия, а е единичен влак, който с помощта на лебедка се придвижва нагоре и надолу по кабел.

Швейцария се слави с рекордните си инженерни проекти. Тук е най-стръмната ж. п. линия на зъбно колело в света (Pilatusbahn) и най-дългият в света влаков тунел (Gotthard Base Tunnel).

Колко точно страшно и интересно е пътуването с влака вижте във видеото.

Снимки: Stoos Tourism



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град