спорт

Начало | спорт | Шахът е спорт, защото...

Шахът е спорт, защото...

Мирела Любенова | 2019-12-09

Шахът е спорт, защото...

Всеки знае, че да се спортува е много добре, раздвижваш тялото си и то заяква, наред с всички други ползи, които няма да ви изреждаме за пореден път, защото вече си ги знаете. Но сме сигурни, че сте се чудили за нещо друго, след като спортът се свързва предимно с физическа сила и движение. Шахматът също е спорт. Всички обичаме шахмат и знаем правилата му, дори и само като любители, но дали той е спорт наистина, след като по време на игра ние просто седим някъде. Да, умът ни работи много и напрегнато, но това означава ли, че шахматът е спорт?

Да играеш на игри е естествена част от живота на всеки човек, а шахът е най-добрата стратегическа игра, която предизвиква умовете и на най-умните хора в света. Но освен игра шахът е признат и за спорт в над 300 страни. Съществуват много легенди, теории и схващания за произхода на тази игра, като за нейна родина се смятат Индия, Персия и Китай. Точна дата не може да бъде определена, но предположенията са за периода от 3 до 6 век от н. е. Най-вероятен е индийският произход, като производна на играта шатрандж. С различните свойства (движения на фигурите и с тяхното разположение), играта е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия той се разпространява и в Персия. След завладяването на последната от арабите, те я пренасят в Европа – най-напред в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат. След това продължава да се разпространява по целия свят и се стига до днес, но до 1840 година не само, че шахът не бил приеман като спорт, но дори се е смятал за детска игра. Това се променило, когато през 1851 година в Лондон се провежда първият съвременен шахматен турнир на който се раздават медали и има първо, второ и трето място, като във всеки друг спорт. Точно тогава започват и дългите спорове дали шахът е спорт или просто забавна игра. Те продължават и до днес, но има няколко причини, макар и не точно официално написани, които са приети от много спортни комитети, съвети и професионални спортисти. Така че, знайте, че шахът е спорт защото...

1. Конкурентен е

Целта на партията шах е да спечелиш, както във всеки спорт и включва доста голяма борба срещу противника, макар и умствена. Няма спорт, в който двама или повече човека да не се борят един с друг, за да спечелят, а в шаха борбата е дори по-голяма. Един пропуск и изведнъж добрата позиция на дъската се превръща в загуба, а изходът не е ясен до самия край. Това го прави дори повече спорт от някои други, смятат много треньори.

2. Упражнява мозъка

Всеки спорт тренира определена част от тялото, това прави и шахът, макар и не толкова видимо. Шахът прави точно това, развива и тренира мозъка, доказано е. Пък и всеки знае, че лошото психическо състояние повлиява и на физическото. Играчите на шах трябва да са много концентрирани за 3-4 или дори 7 и повече часа, което пък довежда до увеличаване и на пулса, също като при физическото натоварване при другите спортове.

3. Има си правила за спортсменство

Знаете, че има доста строги санкции и правила например във футбола относно обидите и физическите разправии между играчите или играчите и съдията. Същото е при шаха, там се наказва ако откажеш да се ръкуваш с противника си, а пък потенциалните знаци за измама се наказват много строго. Мобилните телефони по време на игра са забранени, както и това играчите да напускат помещението преди играта да е свършила. Има си дори политика за борба с допинга. Ако това не е спорт...

4. Олимпийско и европейско признание

Шахът официално е признат като спорт от Международния олимпийски комитет през 2000 година, както и от Европейския съюз през 2003 година. Това е най-голямото доказателство!

5. Шахът е глобален спорт

Шах се играе по целия свят, независимо от възраст, раса, пол, доходи. Хората с физически увреждания също играят шах, затова според всички няма по-универсален спорт.

6. Спортисти на годината са шахматисти

В почти всички държави по света има награди за спортист на годината и щом от Норвегия, Индия, Англия, Южна Африка и България са решили, че спортист на годината може да е шахматист, значи това си е спорт отвсякъде.

7. Има система за класиране

Както знаете в тениса има например система за класиране, според която се определят най-добрите тенисисти от целия свят и тя е международна. В професионалния шах също си има такава и тя е разработена още през 1960 година.

Това е, вече сме сигурни, че и вие като нас се убедихте какъв интересен спорт е шахът!

Вижте още:
Шах върху лед
Шах и мат
Международен ден на шахмата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град