важните неща

Начало | важните неща | Вие също можете да спасите пчелите!

Вие също можете да спасите пчелите!

Мирела Любенова | 2020-04-27

Вие също можете да спасите пчелите!

Днес ще си говорим за пчели! Знаем, че при споменаването на тази дума много от вас сякаш чуват жужене, което се приближава все повече и си мислят за някакво болезнено ужилване. Истината обаче е друга – пчелите жилят рядко, само когато се чувстват застрашени. Когато например прелитат покрай нас и ние почваме енергично да махаме с ръце да ги изгоним. Ако вместо това просто стоим спокойно или леко се отдръпнем, вероятността да ни ужили пчела е много малка. Освен това тези насекоми изобщо не искат да имат общо с хората. Те просто си търсят цветя и понякога някоя цветна дреха или нещо сладко, което ядем или пием ги привлича – това е всичко. Да не говорим, че всъщност пчелите са много по-полезни за нас и за света, отколкото повечето хора предполагат. Какво ще кажете например за меденките? О, да, те имат много общо с пчелите, защото ако няма пчели, няма мед и няма да има меденки, нито с какво да си подсладите чая освен със захар. А пък както знаем с мед е много по-вкусно. И това е само върха! В света има и пчели, които не правят мед, но заедно със своите братовчедки те са много полезни за цялата екосистема на света! Защо ли? Много просто – те опрашват всички цъфтящи растения. Без тяхната помощ рано или късно растенията ще спрат да цъфтят, а това означава... че нещата няма да са добре. Освен това без пчелите няма да има ябълки, картофи, мандарини, череши и още много други плодове. Защо ли? Точно така – познахте – заради опрашването. Благодарение на тази дейност се раждат плодове.

Слава богу, че има пчели си мислите сега, но имаме една лоша новина. Според много световни организации пчелите изчезват – заради човешката дейност, използването на пестициди (отровни химични вещества, с които се пръскат растенията срещу вредителите), застрояването и глобалното затопляне. Колко лошо, нали? Но знаете ли, че това лошо бързо може да стане добро и то благодарение на вас. Докато учените измислят куп сложни техники за запазване на популацията от пчели, вие също можете да помогнете и то още сега! Можете да се превърнете в истински супергерои с няколко прости действия!

Защитете хабитата (местообитанието) на пчелите

Как да направите това ли? Много просто – първо като не изхвърляте боклуци в парка или планината, а ако видите такива – просто ги съберете и ги хвърлете в близкото кошче. Така растенията ще са щастливи, ще растат и ще цъфтят! Също така ако пред вашия дом или училище има градинка с цветя или дървета – можете да ги поливате от време на време в най-горещите дни на лятото. Не коства кой знае колко време, но отново – ще има растения и ще има пчели!

Кажете на възрастните в семейството да не използват много пестициди

Имате ли си градина с плодови дръвчета и зеленчуци? Или пък баба и дядо имат? Което и от двете да е вярно със сигурност знаете, че растенията са нападани от доста гадинки и единствения начин да се защитят е да се използват пестициди! Това обаче е доста вредно за пчелите, всъщност направо си ги убива. Синтетичните пестициди, торовете и хербицидите са някои от опасностите, които пчелите срещат. Затова кажете на цялото семейство да избягва използването на пестициди в градината и ако трябва да я третират с нещо да изберат органични вещества или да я пръскат през нощта, когато животинките са най-малко активни. „Избягвайте химикалите, принадлежащи към семейството на неоникотиноидите на всяка цена, тъй като те са особено вредни за пчелите“, отбелязват от The Honeybee Conservancy page.

Направете си „вана за пчелички“

Това всъщност е не само полезно, но и доста забавно. Стига да наблюдавате от малко по-далече, за да не притеснявате пчелите и те да не ви ужилят. Можете да напълните плитка чиния или пък дори фонтанче с чиста вода, да добавите няколко цветни камъчета вътре и малко полуизсъхнали цветове на различни растения. Това ще бъде перфектното убежище на пчелите за вода и почивка. Те ще се събират щастливи там и ще са ви благодарни, а и всъщност са много по-интересни за наблюдение отколкото можете да си представите.

Посадете градинка с цветя или дърво

Пред блока, в училище или на двора. Отделете малко място с по-големи камъчета или пък някаква оградка и насадете вътре различни цветя или цъфтящи храсти. После просто трябва да ги поливате от време на време и готово. Освен че е интересно да гледаш как растат и че носи гордост, че ти си ги отгледал сам, ще бъде и красиво и приятно от пролетта та чак до есента. А пък пчелите ще идват да опрашват и да се радват. Всъщност да ги наблюдаваш и тук е доста интересно, стават чудесни снимки, а и е забавно да си направите градинка с приятели. Повече отколкото подозирате. Колкото до посаждането на дръвче – ясно е с какво помага, при това не само на пчелите, а на всички нас!

Снимки: pixabay.com

За да се убедите, колко важно е да спасим пчелите, прочетете и още няколко интересни неща за тях:
Къде зимуват пчелите?
Може ли пчела да ужили друга пчела?
Как пчелите правят мед?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град