любопитно

Начало | любопитно | Защо някои сирена миришат?

Защо някои сирена миришат?

Аз детето | 2016-06-07

Защо някои сирена миришат?

Салата с домати и сирене, спагети със сирене, печено сирене, сандвич със сирене, не е ли сиренето най-вкусният млечен продукт? Ние мислим, че е. Поне повечето пъти... Понякога обаче някои сирена могат да бъдат доста миризливи. Опитва ли ли сте някога синьо сирене, то има доста специфичен аромат, който често те удря в носа, но защо се питаме ние? Ако и вие се питате, сега ще научим заедно.

Всички сирена се правят по почти един и същи начин: чрез пресичане на прясно мляко, така че то да се раздели на две части – извара и суроватка. Изварата прилича на твърди бели бучки, а суроватката е рядка водниста течност. Едно от най-разпространените сирена в света се прави от смесицата между извара и суроватка. Много историци смятат, че то е измислено случайно от една дама, която без да искала смесила двата продукта. А знаете ли как се прави българското сирене? Споделете с нас! За да се направи това сирене първо млякото се загрява, за да се убият всички вредни бактерии. След това се охлажда и се налива в големи контейнери. А накрая към него се добавя закваска, която съдържа специални бактерии. Тези бактерии разграждат захарта в млякото (наречена лактоза) и се получава млечна киселина. След закваската се добавя сирище, което съдържа ензим, който разделя млякото на въпросната извара и суроватка. Един път образувала се, изварата се нарязва на малки парчета и се нагрява, за да се изцеди изцяло от течността. След което се оставя в голям контейнер пълен със сол, за да се подобри вкусът и да се отстрани и малкото останала влага. Накрая изварата се притиска, за да се образува плътна маса и се съхранява на тъмно и сухо място в продължение на няколко седмици или няколко месеца, за да узрее и да стане готова за консумация, като сиренето, което ние обичаме.

Различните видове сирене, включително и това, което ние най-често ядем, се правят чрез различни закваски и различни етапи. Сиренето моцарела например се меси като тесто за хляб, за да стане меко и разтегливо. И все пак защо някой сирена имат такава почти непоносима смрад, а други нямат почти никаква миризма? Отговорът се крие в закваската използвана за направата на конкретния вид сирене. Тя определя вкуса, текстурата и мириса на сиренето. Например някои закваски придават на сиренето вкус подобен на гъби и особен мирис. Примерите за такива сирена са бри и камембер.

Друг фактор, който може да направи сиренето особено миризливо е узряването. Някои сирена зреят в продължение на много месеци, което засилва аромата на сиренето. Ако се чудите кое е най-миризливото сирене в света, то има няколко известни с това. Синьото сирене някога е било толкова миризливо, че дори е било забранено за носене в градския транспорт във Франция. Най-прочутото миризливо сирене е рокфор, което се произвежда в Южна Франция от овче мляко и узрява във варовикови пещери, благодарение на което се сдобива с така наречената благородна плесен.

Някога опитвали ли сте друго сирене, освен нашето и харесало ли ви е? Споделете!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град